Merre tovább arany?

A Covid-járvány kapcsán kialakult gazdasági visszaesés (ha nem lesz mélyebb és elhúzódó, akkor nem hívnám válságnak) egyértelmű ellenszereként a kormányok és jegybankok őrült mennyiségű pénzt nyomnak a „rendszerbe” – alapvetően a pénzpiacokat tartják ezzel életben, de az élénkítésből sok jut a munkanélküliség/bérkiegészítés, ágazati túlélés finanszírozására is.

Ezek a folyamatok pedig a pénzbőséggel együtt komoly inflációt is  előidézhetnek. Hova menekülnek ilyen időkben a befektetők? Elsődleges menedék ilyenkor az arany. Az arany árát nem csak a kereslet, hanem a kínálat is befolyásolja, és az utóbbi időkben jobban megérte bányászni és valóban többet is hoznak felszínre belőle.

A mostanihoz hasonlóan magas árakat legutóbb 2011-ben láthattunk az arany piacán, az azt megelőző éveket pedig meredeken emelkedő árfolyam jellemezte. Akkoriban az aranybánya-társaságok az egyre hatalmasabb profitjukat visszaforgatták a kitermelésbe, így az elmúlt évtizedben a felszínre hozott arany mennyisége közel 30 %-kal nőtt.


A növekvő termelés nagyobb kínálatot jelent, ez pedig éppen az arany áremelkedése ellen dolgozik. Hasonló következménye van a geológiai feltárásoknak és a technológia fejlődésének is. Régebben csak magas aranytartalmú ércből tudták gazdaságosan kivonni az aranyat, a ma alkalmazott új technológiák mellett ma már jóval alacsonyabb aranytartalom is kinyerhető. Mindezek következtében évszázados időtávot tekintve is gyakorlatilag folyamatosan nőtt a sárga fém kitermelése.

Általában a kereslet fele az ékszeripar felől jelentkezik, ami a gazdaságilag kaotikus időszakokban (mint például a mostani pandémia) általában visszaesik. Azonban pont ekkor a menekülőeszközökre megnő az igény. Tehát minden az arányokon múlik, de jelenleg a legtöbb szám még nem ismert.

Azt várjuk, hogy emelkedik az infláció – de a mértékét nem látjuk előre. Az arany kitermelése csúcson jár, ez tovább már nem fog nőni, itt inkább csökkenés várható. Az arany menedék szerepe is csökkenni fog, amennyiben a járvány helyzet normalizálódik. Ha pontos számok nélkül kellene a folyamat irányát „megjósolni”,  akkor én inkább némi korrekciót várok az arany áránál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük