Újra 1900 USD környékén az arany

Sokan nézik csodálkozva az arany árának alakulását: már régóta nem a megszokott és elvárt ármozgást mutatja. Mi mozgatja az aranyat és mikor érdemes vásárolni belőle?

Az arany kettős természete

Ha valaki nem érti, de szeretné megérteni, hogy a világ pénzpiacain mi történik, akkor elsősorban azt kell észre vennie, hogy milyen félelmetesen sok pénz keresi a helyét. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az arany ma már nem csak egy menedék a pénzügyi viharok idején, hanem egyúttal egy rövidtávú spekulatív termékké vált.

Ha a 2022. évi ármozgásokat figyelem, akkor azt látom, hogy januárban – újabb szokásához híven – együtt esett az arany ára a tőzsdékkel, majd a háború érthetően az egekbe repítette az árfolyamot. A csúcs 2044 USD-nél volt márciusban, innen aztán lefelé tartott az ár. Az árat persze több tényező is befolyásolja, de a mostani áremelkedésre mindenképpen hatással van pár dolog:

  • a dollár gyengülése +
  • infláció +
  • a növekvő ETF alapok vásárlásai +
  • emelkedő kamatok –
  • háború, jegybanki vásárlások, spekuláció +

A dollár a 2000-es évek elején volt ennyire erős az euróhoz képest, tehát most is el kellett jönnie a korrekciónak. Az USD gyengülése azonban hosszú távon együtt jár az arany emelkedésével.

Az infláció idején is áremelkedés jellemzi az aranyat, bár lassan talán elérjük az árplafont, de az arany még stabilan képes lehet emelkedni.

A kereslet-kínálat alakulása is egyértelmű, hiszen létező nemezfémről van szó. Az indiai-kínai lakossági vásárlások az év végén, a jegybanki tartalékok alakulása, az ékszeripar (legnagyobb felhasználó) és a most oly divatos ETF alapok aranyvásárlásai hatnak az árfolyam alakulására.

Egyedül az emelkedő kamatok jelentenek olyan tényezőt, amely keresletet szív el az arany piacáról (is), + és – jelekkel jeleztem a folyamatok irányát.

Tehát ezek ismeretében nem meglepő, hogy az arany 2022. novemberétől erős emelkedő ciklusba kezdett.

Mikor vegyek aranyat?

A kisbefektetők szeretnek hinni abban a csodában, hogy el lehet csípni a legalacsonyabb és eladáskor a legmagasabb árat. Vásárlásaikat egyébként is az érzelmek hajtják, szóval a ciklus végén, jól megkésve szokták az aranyat vásárolni.

Egyértelmű, hogy a fizikai arany vásárlásának van értelme (maximum ETF formájában), de papíraranyat csak a spekulánsok vesznek, nekik pedig volna jobb termék javaslatom, mint az arany.

Pedig az aranyat folyamatosan, kisebb tételekben érdemes venni, ritkán adódnak olyan pillanatok, amikor egyértelműen javasolt nagyobb tételek vásárlása, de egy átlagos befektető portfóliójában 10-20% aranynál többet nem tartok indokoltnak.

Hogyan alakul az arany ára?

Ha az elmúlt száz évet nézem, akkor 1,6% volt az arany évesített hozama borzasztó nagy hullámzásokkal (voltak 85%-os visszaesések is). De nézzük csak az elmúlt 15 évet, akkor az alábbi adatokat látjuk:

Fizikai arany befektetés, arany vásárlás 2023-ban. Arany ára és az infláció.

Dollárban 7,6%, míg euróban 9,3% volt az évesített hozam, ami már sokkal kedvezőbb képet mutat.

Azt szoktam javasolni, hogy aranyat úgy vegyünk, hogy végső biztonsági tartaléknak – legfeljebb az unokánk fogja megkapni érettségi ajándéknak vagy házasságkötéskor. Aranyat ne a hozama miatt tartsunk, hiszen aki minden pénzét aranyba fekteti, az az elmaradt hozamok és magas költségek hálójában fog vergődni – hacsak nem jön el a világvége, mert akkor meg megölik az aranya miatt. 🙂

Arany ára 2023-ban

Nem fogom elhitetni a kedves olvasóval, hogy én tudom a választ – bármi megtörténhet. Annak van nagyobb esélye, hogy 2000 USD környékén tetőzik az arany és onnan indulhat az ár lefelé. Hogy ez mikor és hogyan történhet, azt már nehezebb lenne meghatározni.

Egyébként is a 2023-as év inkább az ezüstről fog szólni…..

Arany vásárlására legjobb egy aranyszámlát nyitni. Ha segítség, befektetési tanács kell, akkor keressen meg.

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük